Rusig i Rhône – årets första vinresa

Vinrankor i blom på Hermitageberget i Rhônedalen

Äntligen har resesäsongen startat, och det gjorde den med besked när vi var i Rhônedalen sista veckan i april! Fantastiska dagar med strålande väder, utsökta viner, en massa god mat och som vanligt ett jädra glatt gäng! Underbart helt enkelt 🙂

Choklad & vinprovning på Valrhona

Vi började i Lyon och åkte söderut mot Avignon, med ett antal stopp på vingårdar på vägen, alltifrån choklad på Valrhona till vinbonden i Ardeche som vill skicka sina viner till Mars för att lagras där…

En underbar morgon hos Christine på biodynamiska Domaine Montirius fick vi också, och vi avrundade veckan med en tur till Provence där vi fick prova rosévin.

Frankrikes Grand Canyon ligger i nationalparken Ardeche.

Vill du resa med mig till Champagne i höst? Det finns fortfarande några platser kvar att boka, hör av dig!

Må gott i vårsolen!

Vintern rasat…

Jag spenderade påskhelgen i de österrikiska alperna där våren gjort entré förutom allra högst upp på berget. Ni vet när man är på väg upp och undrar om det verkligen kommer finnas någon snö däruppe 🙂

Hahnenkammbahn i Kitzbühel

Nu planerar jag höstens alla provningar och roligheter för fullt, men det finns fortfarande chans att komma och prova vin i gamla stan innan sommaren! Kolla in kalendariet och boka in dig på något skoj!

I veckan drar också vinresesäsongen äntligen igång! Först ut är Rusig i Rhône och självklart kommer så småningom rapporter från våra irrfärder längs floden, från Lyon till Marseille.

Ta hand om er 🙂

Fler vinprovningar till folket

Äntligen har jag nu lagt ut vinprovningarna jag planerat för maj och juni i kalendariet, hoppas att du hittar något som känns spännande.

Du kan självklart också boka en egen provning för gänget eller företaget, en trevlig aktivitet innan sommaren! April månad är fulltecknad men i maj och juni finns fortfarande plats för några fler provningar.

Resesäsongen är nu bara veckor bort och har du missat att boka en resa finns fortfarande plats på den årliga turen till Champagne i september, program och information om den resan hittar du här.

Jag ser fram emot att hinna med franska Rhônedalen, Grekland och Österrike innan semestern, och att sedan få starta upp hösten med en bubbelresa blir som en dröm!

Ta hand om er och njut av våren!

Vårsol och pollenchock

Tack och lov skiner vårsolen över oss nu när vi nås av mörka nyheter om krig och bedrövelse så nära inpå knuten. Låt oss hoppas att det får ett snabbt slut så att alla de splittrade familjerna som nu befinner sig på flykt kan återvända hem och känna sig trygga i ett demokratiskt land.

Mars är här och våren rullar på, jag gör lite avstickare ut i landet för vinprovningar men hänger också mycket i källaren i gamla stan. Passa på att boka in en provning i mars eller april, det finns plats för fler följande datum:

16 mars kl 12.30 Provence

16 mars kl 18.30 Att spara eller inte spara…

27 mars kl 15.30 Pet Nat/Orange/Natur

3 april kl 15.30 Chardonnay

13 april kl 18.30 Lakrits, vin & pralin

19 april kl 18.30 Bubbelglasprovning med Riedel

24 april kl 15.30 Urknepiga druvor…

Läs mer om provningarna här och anmäl dig på mail, varmt välkommen!

Äntligen dags för glasprovning med Riedel!

Riedel är ett välkänt begrepp i vinkännarkretsar världen över och anses vara marknadens bästa vin- & spritglas.

Vi pratar om druvspecifika glas designade för att plocka upp dofter och smaker på bästa vis och ge största möjliga upplevelse av vinet. Det finns en mängd olik serier att välja på och under våra provningskvällar får vi prova ett antal olika glas.

Jane Sandström, som har lång erfarenhet av att arbeta med Riedels olika glas, är vår guide genom dessa kvällar och hon kommer garanterat ge oss en helt ny syn på glasets betydelse för helhetsupplevelsen!

Den 8 mars kör vi en regelrätt glasprovning i druvspecifika glas med utvalda viner från Wine Affair och den 19 april blir det fokus på mousserande viner och vilka glas som faktiskt lämpar sig allra bäst för den bubblande drycken. Du kommer också att få fina erbjudanden från Riedel under de här kvällarna.

Anmäl dig på mail till vinprovning@sommelierskan.se så ses vi i källaren på Själagårdsgatan 21 snart! Bokar du båda provningarna på en gång ger jag dig 15% rabatt, priset är 595 kr för glasprovningen och 695 kr för bubbelprovningen.

Välkommen till gama stan på mycket lärorika provningar!

Följ med till Biodynamiska Burgenland

God fortsättning, hoppas att 2022 har startat med glädje!

Dags för ännu ett resesläpp, och den här gången kommer resan gå mitt i sommaren, veckan efter midsommar. Vi styr kosan mot Österrike och koncentrerar oss på Burgenland vid Neusiedlersee, nära ungerska gränsen.

Programmet för resan hittar du här och det går bra att boka bums 🙂

Hela gänget på Sudsteirische Weinstrasse förra gången vi reste till Österrike, 2018.
Amfora med Chardonnay hos Birgit Braunstein i Burgenland

Gott Nytt År!!!

Dags att summera 2021, säga adjö och hälsa 2022 välkommen!

Det känns som att förra årets nyårsönskningar går i repris, vi vill alla att pandemin ska ge med sig och låta oss få börja leva som vanligt igen. Vi får väl se om det funkar denna gången, hoppas!

Mycket kul har i alla fall hänt under året och mycket mer ska det bli på andra sidan tolvslaget. Hoppas ni hänger med på mina äventyr 🙂

Ha en glimrande nyårsnatt så hörs vi snart igen! GOTT NYTT ÅR!

Champagne for everyone!

Efter ivrigt påhejande av såväl gamla som nya resenärer kan jag nu presentera 2022 års upplaga av den numera obligatoriska resan till Champagne. Den 2-6 september är det således dags för Champagne No5

Vi besöker framstående Champagnehus som Ruinart, Gosset och Deutz men även den siste tunnbindaren i området, vi kommer att få se hur man gör den goda osten Brie de Meaux och vi ska också prova att blanda vår egen champagne.

Är inte detta en hejdundrande julklapp till någon som varit väldigt snäll så säg? 🙂

I fredags släpptes denna goding från Gosset på Systembolaget, missa inte den!

Program för starten av 2022 klart

Gårdagens Beaujolaisprovning bjöd på Nouveau men även några Cruviner

Igår var en viktig vindag, nämligen dagen då Beaujolais Nouveau släpps världen över, och självklart var vi ett gäng som samlades i källaren och provade diverse viner från området. Mina onsdagsprovningar kallar jag Sommelierskans OBS-klass och nu har jag fyllt på med nya roliga ämnen och teman för nästa års första tre månader.

Sommelierskans Old School återkommer också, provningar vid lunchtid för dig som har lite annorlunda arbetstider eller kanske inte jobbar längre 🙂 Och på söndagar fortsätter jag givetvis med den omåttligt populära Söndagsskolan. Läs hela kalendariet och hör av dig med din bokning, alla är välkomna!

Hos mig provar vi vin i Riedelglas och det serveras alltid någon form av tilltugg.

Nu när jag har min källare i gamla stan kan jag äntligen ta emot gruppbokningar och företag och är du sugen på att göra en bokning under årets första kvartal är det hög tid att höra av dig nu. Skicka ett mail så syr vi ihop nåt kul!

Ha det gott och drick något gott i novembermörkret, snart ljusnar det igen 🙂

Overkligt men sant

Ja, det är precis så det känns! Sedan jag i augusti bestämde mig för att det var dags att satsa 100% på mitt eget har det inte varit en enda lugn stund. Jag har varit på resande fot mer eller mindre konstant sedan i början av september och samtidigt har jag väntat på att få tillträde till lokalen, min ”alldeles egen” vinkällare mitt i gamla stan i Stockholm.

I lördags morse stod jag i en tom lokal och i kväll hade jag min första vinprovning, helt fullbokad 🙂 Overkligt, men sant. Jag är extra glad att jag ikväll fick lyxigt besök av Champagne Gosset, det kändes helt rätt för invigningen! Väldigt fina champagner. Missa inte lanseringen i tillfälliga sortimentet den 12 november:

Champagne Gosset Grande Réserve Brut 429 kr

Nu är det full fart framåt som gäller, häng med!